Aino Johansson: Prosessi 36
8.-28.9.2021
Kauppakatu 34, 87100 Kajaani
Näyttely avoinna ti-pe klo 13-18, la klo 12-15.
Aino Johanssonin näyttely Prosessi 36 käsittelee paranemisen tematiikkaa sen monissa eri ulottuvuuksissa: planetaarisesta tasosta yksilöön, ihmiskuntaan, ekosysteemeihin, ajatuksiin, tunteisiin ja fyysiseen terveyteen.
Näyttely rakentuu intuitiivisesti valikoituneiden materiaalien ja elementtien kautta. Teoksissa on vahva luonnon ja sen parantavien vaikutusten läsnäolo. Tilassa tullaan näkemään installaatioita, valokuvia ja maalauksia.
Kuten näyttelyn nimi Prosessi 36 viittaa, ovat teokset osa taiteilijan henkilökohtaista prosessia, joka laajenee universaaliksi koskemaan kaikkea elollista ja meitä ympäröivää:
“Kaikki on kytköksissä kaikkeen ja siksi kaiken Maa-ilman paraneminen on kytköksissä yksilön paranemiseen ja toisinpäin. Planetaarisuus on ihmisen ilmiselvä ja vääjäämätön luonto ja muoto: olemme eläviä olentoja, jotka syntyivät avaruuteen planeetasta Maa; planeetalle Maa; planeetaksi Maa.”
Näyttelyn nimi viittaa myös numerologiaan, jossa yhdistyvät taiteilijan oman elämän tärkeät numerot sekä numeroiden 36 ja 9 laajemmat merkitykset. 36/9 on henkilökohtaisen rakkauden ja universaalin rakkauden tasapainon luku, joka vaatii tasapainoa muun muassa aineellisen ja henkisen maailman välillä.
Näyttelyn pääteeman ‘parantua’ ja ‘toipua’ sanojen etymologiat johdattavat meidät paranemisen juurille suomen ja sen sukuisten kielten kontekstissa, jossa paraneminen juontaa muun muassa paremmaksi tulemisesta, virittämisestä, korjaamisesta, paikkaamisesta, hyväksi tulemisesta, leppymisestä, voimistumisesta, tointumisesta, taipumisesta, toimimisesta, ymmärtämisestä, jonkin kantamisesta ja jopa raskaana olemisesta.
Näyttelyn kuraattorina toimii Emilia Hyvönen.
Näyttely järjestetään SKR Kainuun rahaston tuella. Taidegalleriaan on turvallista tulla, tilassa huolehditaan, että turvavälit on mahdollista pitää. Galleriassa tulee käyttää kasvomaskia. Näyttely avoinna ti-pe klo 13-18, la klo 12-15. Vapaa pääsy
Aino Aleksandra Johansson (s.1984) on monialainen kuva- ja esitystaiteilija, joka työskentelee performanssin, esitystaiteen ja kuvataiteen kentällä. Hän on opiskellut kuvataidetta Aaltoyliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa (MA) ja Lahden Taideinstituutissa(AMK). Hän tarkastelee todellisuutta erityisesti syväekologian ja traumaviitekehyksen kautta, sekä tutkien erilaisia henkisiä perinteitä erityisesti paikallista muinaista itämerensuomalaista luonnonuskoa. Maalauksen ja kehollisuuden vuorovaikutus on ollut johtava taiteellinen keino Johanssonin työssä – materian ja tilallisuuden tutkimisen lisäksi.
..............................................................................................................................................................................................................................................
● Kuva: Ilja Karsikas
● Teksti: Antti Nylén
● Paikka: Kaupunkilehti Koti-Kajaani
● Aika: 7.5.2020. (koronapandemia-aika)
Ponnahus Gallerialla on ilo tuoda taidetta kainuulaisten koteihin! Toivomme, että annatte päivässänne hetken itsellenne pysähtyä tämän teoksen äärelle. Sen voi leikata talteen ja siihen voi palata. Vaikka elokuussa. Lämmin Kiitos yhteistyöstä Ilja Karsikas ja Antti Nylén!
Projektia on tukenut SKR Kainuun rahasto. Kiitos myös Koti-Kajaanille yhteistyöstä.
..............................................................................................................................................................................................................................................
● Maalaus: Kazumi Shimode 下出和美
● Runo: Eino Leino
● Paikka: Kaupunkilehti Koti-Kajaani
● Aika: 25.3.2020.(koronapandemia-aika)
Tässä Mayumi kirjoittaa:
Nyt monet joutuvat olemaan kotona ilman pääsyä mm. museoihin ja gallerioihin, mutta don't worry! Koti-Kajaanin jakajien avulla tuomme taidetta talouteenne vaivatta.
Ponnahus Galleria ponnahtaa aina tyhjiin tiloihin kun niitä löytyy ja jakaa taiteen iloa kainuulaisten kanssa.
Kiitos Koti-Kajaanille yhteistyöstä. Kiitos Kazumille ja Mari Nikulalle hienosta työstä. Kiitos Kainuun rahastolle tuestanne.
Nautitaan yhdessä taiteesta vaikka kotona kahvin kanssa!
Eino Leino: Olkohon taiteemme niin kuin tammi
Olkohon taiteemme niinkuin tammi,
tuuhealehtinen, lempeä puu,
olkohon niinkuin kartanon koivu,
varjoisa, vilpas, juurella jonka
maamiehen murheet unhottuu.
Olkohon taiteemme niinkuin meri,
syvä, mut päilyvä pinnaltaan,
olkohon niinkuin kunnahan lähde,
vuoresta tullut, vuoresta viepä,
kantava laaksohon kauneuttaan.
Olkohon taiteemme niinkuin taivas,
siintävä, soiluva, tähtinen, sees.
Olkohon niinkuin nouseva päivä
metsien päällä, järvien päällä,
kun sinä kaiutat kantelees.
Humise Suomeni taiteen tammi,
läiky Väinämön laulun vuo,
siintäös taivas, nouskosi päivä,
että sen riemulla kuulevi kansat,
riemulla kuulee ja rientävi luo.
..............................................................................................................................................................................................................................................
Sanna Ritvanen: Kultakypärä
12.-30.10.2019
Avajaiset 11.10 klo 17-20
Paikka: Kauppakatu 34, Kajaani
Ponnahus Galleria esittelee uudessa näyttelyssään taiteilija Sanna Ritvasen teoksia.
Sanna Ritvanen on sotkamolaissyntyinen taiteilija, joka asuu Helsingissä. Ritvasen Kultakypärä -näyttely käsittelee taiteilijan sotkamolaisidentiteettiä pesäpallon kautta. Näyttelytila rakentuu installaatiomaisesti video- ja valokuvateosten ympärille. Teokset on tehty Ponnahus Gallerian näyttelyä varten, joten ne ovat nähtävissä ensimmäistä kertaa.
”Kultakypärä -näyttelyn teokset ovat syntyneet halusta ja tarpeesta tutkia sotkamolaisuuttani. Sotkamo on pesäpallopitäjä: kun keskustaan saapuu, tulijaa tervehtivät ensimmäisenä Jymyn brändivärit sekä tuulettava, syöksyvä tai mailan varressa irvistävä pesäpallosankari. Voisi sanoa, että pesäpallo on Sotkamossa lähes pyhä. Lajina ja kulttuurina se rakentaa kuvaa ja käsitystä sotkamolaisuudesta.
Olen syntynyt ja elänyt elämäni ensimmäiset 19 vuotta Sotkamossa. Muualla kerron ylpeänä olevani sotkamolainen, mutta paikkakunnalle saapuessani minut valtaa outo kuulumattomuuden tunne, se sama, joka minulla oli täällä asuessani. Aivan kuin en olisi tarpeeksi tai olisin liikaa ja jotenkin väärällä tavalla.
Vaikka sotkamolaisuus on paljon muutakin kuin pesäpalloa, halusin kuvata sisälläni vallitsevaa ristiriitaista tunnetta nimenomaan tämän lajin kautta sen erityisen statuksen vuoksi.
Pyrin säilyttämään teoksissani tilan nauraa itselleni, vaikka taustalla onkin tärkeitä ja kipeitäkin kysymyksiä. En ikinä pelannut pesäpalloa, olin aina se huonoin ja viimeiseksi joukkueeseen valittu. Teokset ovatkin minulle myös keino voimaantua ja ottaa haltuun tilaa, jota minulla ei aikaisemmin ole ollut, tai jota en vain ole uskaltanut ottaa. Ehkä elää hetki salaista fantasiaa, jota en ole edes itse tiedostanut?”
Sanna Ritvanen on sotkamolaislähtöinen taiteilija ja kulttuurin sekatyöläinen. Taide on Ritvaselle ensisijaisesti työkalu tutkia ilmiöitä ja käydä keskustelua aiheista, joille ei aina löydy sanoja. Taide on hänelle tapa ajatella. Teokset syntyvät usein prosessissa materiaaleja työstäessä tai kameralle esiintyessä. Viimeaikoina Ritvasen työskentelyn lähtökohtana on ollut tarve käsitellä paikallisuuteen ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Sanna Ritvanen viimeistelee tällä hetkellä taiteen maisterin opintojaan Aalto-yliopistossa.
Kultakypärä on Ponnahus Gallerian kahdeksas näyttely ja sen on kuratoinut Emilia Hyvönen yhteistyössä taiteilijan kanssa.
Näyttely on avoinna: ti-pe 13-18, la 12-16, su & ma suljettu. Vapaa pääsy.
Sanna Ritvasen performanssi gallerialla la 26.10 klo 16.00.
Näyttelyn avajaistarjoilussa yhteistyökumppanina Haapalan panimo.
..............................................................................................................................................................................................................................................
Ponnahus Galleria tuo Viljamakasiiniin Anni Arffmanin ”Jännite” – näyttelyn
Ponnahus Galleria jatkaa Kainuusta lähtöisin olevien taiteiljoiden töiden esille tuomista. Sotkamossa syntynyt taiteilija Anni Arffman tuo Ponnahus Gallerian näyttelyyn esille uusimpia paperileikkelyteoksiaan, joiden materiaalina ovat musteella maalattu paperi ja röntgenkuvat. Ihmishahmoiset aiheet ovat leikattu paperiin saksilla ja kirurgin veitsellä. Aiheensa Arffman on poiminut esimerkiksi urheilijakuvien jännitteisistä hetkistä, joiden tunnelmaa hän on sitten paisuttanut eksistentiaalisempaan suuntaan vapaasti irrottautuen alkuperäisestä asiayhteydestä.”On vaikea sanallistaa pitkän ja sattumienkin johdatteleman prosessin suhteellisen tuoreita ilmentymiä, mutta jotakin alati kiehtovaa on pysäytetyssä hetkessä, jossa silti poreilee liikkeen ja vahvojen mielikuvien jännite. Lasittuneen pinnan alta tahtoo murtautua jotakin esiin. Tässä tapauksessa kenties jotakin kohtalokasta, sillä röntgenkuvien paljastamat pinnanalaiset näkymät johdattelevat ainakin omia ajatuksiani siihen suuntaan. Toisaalta vakavien aiheiden kannoilla kulkee aina musta huumori. Ponnahus Gallerian ehdottama näyttelytila vanhassa viljamakasiinissa oli suunnattoman inspiroiva ja sellainen näyttelytila, josta en oikein ollut osannut haaveillakaan. Pimeähkön ja erikoisen kapean korkean tilan ja teosten valaisun välinen jännite korostuu. Ajalliset kerrokset luovat omaa maailmaansa niin ikään.”
Anni Arffman (s. 1985 Sotkamossa) on Oulussa asuva kuvataiteilija. Hän on Linnan lukion taidelinjan kasvatti ja työskentelee yhä myös Kainuussa esimerkiksi Kainuun uuteen sairaalaan tulevan kainuulaista luontosuhdetta käsittelevän paperileikkelyteoksen parissa. Anni Arffman on työskennellyt päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 2009, jolloin hän valmistui kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta pääaineenaan maalaus. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja mm. Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Sloveniassa ja Ruotsissa. Anni Arffman on idealähtöinen taiteilija, ja siten hän on työskennellyt viime vuodet mm. akvarellimaalauksen ja paperista sekä muovista leikattujen installaatioiden parissa.
Näyttelyn avajaiset ke 14.8. klo 17.00 – 20.00
Näyttely on avoinna to klo 13-18, pe klo 17 – 21, la klo 13 – 18 ja su klo 13-16.
Paikka: Viljamakasiini (Ilmarintie 3 87200 Kajaani)
Mari Oikarinen: Vaihtelevien tuulien muistio
Ponnahus Galleria ponnahtaa jälleen! Tällä kertaa Ponnahuksen galleristit järjestävät näyttelyn Paltamoon, kunnan kesäinfon yhteyteen. Näyttelyssä on esillä kainuulaislähtöisen Mari Oikarisen teoksia. Avajaisia vietetään tiistaina 2.7 klo 15-18.
Mari Oikarisen näyttely Vaihtelevien tuulien muistio esittelee otteita taiteilijan viimeaikaisesta tuotannosta. Teoksissaan Oikarinen käyttää monenlaisia kuvanveiston materiaaleja, kuten puuta, keramiikkaa ja tekstiilejä. Näiden lisäksi Oikarista kiinnostavat hyvin hauraat ja tilapäisemmät materiaalit, esimerkiksi kuivuneet kasvit ja kasvinosat, talventörröttäjät, juuret ja oksat.
Kuljeskelu, pöheiköissä ja joutomailla käveleminen sekä materiaalien keräily ja sattumanvarainen löytäminen ovat tulleet entistä keskeisemmäksi osaksi Oikarisen työskentelyä. Vaihtelevien tuulien muistio -näyttelyä voi ajatella eräänalaisena karttana tai muistikirjana näiltä retkiltä. Oikarinen on poiminut kulkemiltaan reiteiltä materiaaleja ja ajatuksia ja työstänyt niistä kuvallisia muistiinpanoja.
Näyttely on avoinna 3.-12.7.2019 ma-pe klo 12-16, la-su klo 12-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Osoite: Sairaalatie 1, Paltamo.
Mari Oikarinen on suomussalmelaissyntyinen kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Oikarinen on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 2009, ja osallistunut useisiin ryhmä-ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.
Näyttely toteutetaan SKR:n Kainuun rahastolta saadun apurahan turvin.
Vasemmalta:
Vuori joka palaa, 2019, haapa, savi, kipsi, kirjonta
Vuori jonka sydämeen aarre on kätketty, 2018, koirankarva, kaarna, puunpala, lanka
Pieni vaaleanpunainen vuori, 2018, kipsi, värikynä
..............................................................................................................................................................................................................................................
Henri Ijäs & Reetta Partanen: Survival Camp
10. - 30. 3. 2019
Aukioloajat / 10. - 24. 3.2019 ke - su kello 12-17 / 25. -30. 2019 ti- la kello 12-17
●●●Avajaiset lauantaina 9.3.2019 kello 17-20 / luvassa pientä tarjoilua●●●
●●●Taiteilijatapaaminen lauantaina 30.3.2019 kello 13-15●●●
Osoite: Kauppakatu 30, Kajaani
Vapaa pääsy
Ponnahus-galleriassa avautuu sastamalalaisten Henri Ijäksen ja Reetta Partasen Survival camp -näyttely. Molemmat kuvataiteilijoista asuivat vuosina 2016-2018 Suomussalmella ja näyttelyn teokset linkittyvät osittain tähän aikaan sekä silloin käytyihin ajatus- ja työskentelyprosesseihin. Näyttely koostuu ennen kaikkea tilaan luoduista veistosinstallaatioista.
Molemmat taiteilijat käsittelevät omilla tavoillaan ihmistä osana luontoa ja niitä, osin ristiriitaisiakin suhteita, joilla nämä vaikuttavat toisiinsa. Kuinka ihminen on ympäröivän luonnon hallinnan ja hyödyntämisen seurauksena löytänyt itsensä kummallisesta paikasta, jossa ihokudos on alkanut muuttua kaarnaksi ja lumi kovettunut kiveksi.
Henri Ijäs (s. 1983 Sastamalassa) työskentelee monimediallisesti niin installaation, veiston, valokuvan kuin videonkin kautta. Ijäksen teoskokonaisuuksissa yhteiskunnan tuottama ja hylkäämä materiaali limittyy usein kasvien tai eliöperäisen aineksen kanssa. Hänen tuotantonsa liikkuu niin materiaalin kiertokulun, ihmisen ja muun luonnon kytkeytyneisyyden, kuin arjen tasolla syntyvien olemassaoloon liittyvien kysymystenkin ympärillä. Ijäs on viime vuosina tutkinut myös ihmisestä riippumattomien tahojen osallistumista teoksen valmistumisessa. Ijäs on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n jäsen.
henriijas.com
Reetta Partanen (s. 1982 Siilinjärvellä) työskentelee ennen kaikkea kuvanveiston, tila-aika- ja yhteisötaiteen parissa. Teosten teemat löytyvät kohtaamisista ihmisten ja ympäristön kanssa, muutoksesta sekä Partasen omasta kokemuksesta ihmisenä olemisesta. Teoksissa voi nähdä pohjalla kuvataiteen ja käsityöläisyyden perinteen, mutta uudet menetelmät ja erityisesti kierrätys- ja luonnonmateriaalit tuovat kokeellisuutta ja ainutkertaisuutta teoksiin. Partanen on Suomen Kuvanveistäjäliiton, Suomen Kuvataidepsykoterapia ry:n ja Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistys ry:n jäsen.
reettapartanen.wordpress.com
Photos: Henri Ijäs
..............................................................................................................................................................................................................................................
Riikka Keränen / Syvävenyttelyä
Avajaiset torstaina 28.2.2019 kello : 14 - 18 ☕Kahvitarjoilu☕
Osoite: Kauppakatu 30, Kajaani
Näyttely on avoinna 1. - 6. 3. 2019 joka päivä kello 12-17
Taiteilijatapaaminen lauantaina 2.3.2019 kello 14 - 15
Syvävenyttelyä näyttelystä
“Kaikkea on niin paljon, kiinnikkeitä, elintarvikkeita ja pakkauksia niiden ympärillä, uutuustuotteita. Elinkaarensa päätyttyä asiat päätyvät milloin minnekin. Aine alkaa hajota yhä pienemmiksi palasiksi kiertokulkuun kuului se sinne tai ei. Syntyy yllätyksiä, odottamattomia suolitukoksia, uusia kiviä, haluttomuutta. Muovista ja sen hajoamisesta sekä vaikutuksista ympäristöön ja elollisiin olioihin puhutaan tässä ajassa paljon. Minäkin ajattelen sitä paljon, muun muassa. Näyttelyn teokset ovat käsin muovailtuja kommentteja ja kuvitelmia tuosta aineesta, joka on kietoutunut moninaisesti ympärillemme. Teokseni syntyvät leikinomaisen työskentelyn kautta, jossa materiaalit keskustelevat toistensa sekä minun kanssani. Näyttely on muodoltaan veistosinstallaatio, joka levittäytyy gallerian eri pinnoille. Veistosten materiaalit löytyvät elämäni eri ympyröistä kuten pihalta, työhuoneelta, kodista, roskakoreista, metsäkävelyiltä ja matkoilta.“
Riikka Keränen on kainuulainen kuvataiteilija ja sekatyöläinen. Hän asuu ja työskentelee Ristijärvellä. Keränen on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2010. Keränen käsittelee taiteessaan ihmisen suhdetta aikaan, luontoon ja materiaaliin. Taiteen kautta hän yrittää hahmottaa elämän materiaalisia perusteita ja pohtii kulttuurimme vieraantumista niistä. Keränen on yksi Ponnahus Gallerian tekijöistä yhdessä Emilia Hyvösen ja Mayumi Niiranen-Hisatomin kanssa.
Lisätietoja: Riikka Keränen / www.riikkakeranen.com
installation view
